COVID-19 in The Gambia

COVID-19 in The Gambia

Inmiddels heeft het Coronavirus ook Gambia bereikt en dat heeft de regering afgelopen woensdag (18 maart) doen besluiten om maatregelen te nemen. Wij vroegen aan onze leraren hoe de situatie momenteel in Gambia is.

Hoe is de situatie op school?

Doordat de regering van The Gambia inziet dat het Coronavirus zich vooral verder verspreidt op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, zoals scholen, markten en andere locaties, moest onze school dicht. De school is gesloten voor 21 dagen vanaf woensdag 18 maart.

Zijn er Coronapatiënten in The Gambia?

Zover bekend, is er één persoon besmet met COVID-19. Deze persoon is een Gambiaanse vrouw van 21 jaar. Zij kwam op 15 maart aan in Gambia na een vlucht vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Tot wanneer is de school echt dicht?

Dat is moelijk te zeggen. Ze hebben aangegeven voor 21 dagen vanaf 18 maart jl. Dus zouden de kinderen na 6 april weer terug naar school mogen, alleen heerst er veel onduidelijkheid over hoe het virus zich zal ontwikkelen, want ook Senegal kent een steigend aantal besmettingen.

Mogen de bouwvakkers wel verder gaan?

De situatie is alarmerend in The Gambia, ook hier volgen we het nieuws over COVID-19 in Europa. Het is verschrikkelijk . Vanaf 18 maart jl. is iedereen thuis gebleven, om hun gezin, familie en vooral hun kinderen in de gaten te houden. Iedereen is thuis en niemand is naar het werk gegaan. Echter heeft het hoofd van de bouwvakkers vandaag gebeld en willen zij toch maandag weer verder gaan met de werkzaamheden aan het eerste deel van de basisschool.

Wat houdt deze periode in voor de families?

In heel The Gambia komt COVID-19 aan als een bom! Het is een volledige fiasco voor de kleine economie die we hier hebben. Het onderwijs ligt volledig plat, maar ook de economie in het algemeen. Het ergste is nog dat we ook geen toeristen meer hebben. Niemand gaat meer naar zijn werk, dus geen transport, geen winkels die open zijn, er wordt niks meer uitgegeven. Behalve de winkels waar eten gekocht kan worden.

De welvarende families slaan zoveel mogelijk voedsel in, in een korte periode en hierdoor gaan de prijzen van het eten en drinken flink omhoog. De arme en minder bedeelde gezinnen kiezen ervoor niet meer naar het werk te gaan en hun gezin veilig en gezond te houden. Zij geloven er ook in dat hun kinderen niet naar de school moeten gaan, want dat is niet goed voor de gezondheid. Zij zijn vooral bang dat ze geen zorg kunnen betalen en levens van dierbaren verliezen door het Coronavirus. Alleen door de kinderen thuis te houden kunnen ouders ook niet aan het werk, en dus, geen inkomen. Het is voor hen een erg moeilijke tijd om uberhaupt eten en drinken te kopen en dan ook het gezin nog draaiende te houden. Dus ondanks de wil om de kinderen thuis te houden, vragen zij de school toch open te gaan. De ouders willen weer aan het werk kunnen om hun gezin te onderhouden.

Kunnen de ouders in The Gambia nog iets verdienen? Krijgen ze op één of andere manier nog een inkomen?

The Gambia heeft een grote populatie met een zeer laag inkomen. Wij kennen hier geen systeem zoals jullie; dat er door de overheid een vangnet voorzien wordt. Als je hier een dag niet op je werk komt om welke reden dan ook, dan heb je geen inkomen. Dus met alle ouders die nu thuis blijven om hun kinderen in de gaten te houden en veilig te houden, kunnen ze niet aan het werk en is er geen inkomen. Behalve als je ouders voor de regering werken, dan wel!

Zijn er alternatieve mogelijkheden om les te geven?

Dat zouden we oprecht wensen, maar helaas hebben we hier geen middelen voor. We zouden wensen dat Smiling Child kleuter- en basisschool al zo ultramodern is. Dan zouden we digitaal les kunnen geven, dan krijgen de kinderen niet alleen op school les ontvangen, maar kunnen ze de les ook thuis volgen. Het zou een ideale uitkomst zijn in deze situatie!

Op dit moment zijn de kinderen gewoon thuis. Ze raken verveeld, waardoor ze hun ouders lastig gaan vallen met koppig en eigenwijs gedrag. De kinderen missen hun school en de leraren. Afgelopen donderdag (19 maart) waren hier nog een paar kinderen op school, deze kinderen weigerden om thuis te blijven. Sainey en Yus hebben de kinderen naar huis gebracht.

Wat zijn de voorspellingen van de professionals over COVID-19 in The Gambia?

De regering hier reageert via het ministerie van gezondheid. Zij houden ons dagelijks op de hoogte. Op dit moment is er nog geen andere Coronapatiënt dan de 21 jarige Gambiaanse vrouw die uit het Verenigd Koninkrijk kwam.

De situatie wordt per dag bekeken en de president verzoekt alle inwoners en Gambianen om kalm te blijven en de maatregelen na te leven. Hij verzekert ons dat deze maatregelen nodig zijn, zodat het Coronavirus geen verdere besmettingen kan veroorzaken of overgedragen kan worden naar anderen. De president verzekert ons zijn inzet om deze pandemie tegen te gaan!

Samen kunnen we ervoor zorgen dat we gezond blijven en dat deze pandemie niet nog grotere schade kan aanrichten. Wij leven zo veel mogelijk de opgelegde maatregelen na, voor de gezondheid van onze families en andere dierbaren.

Steun!

Ondanks dat er nog niet actief om gevraagd wordt door onze leraren, willen wij wel een beetje voorbereid zijn, daarom is er natuurlijk altijd de gelegenheid om een donatie te doen. Klein of groot, iedere donatie is van harte welkom. Juist nú! Jouw bijdrage komt hoe dan ook 100% ten goede aan de school en de kinderen in The Gambia. Doneren kan direct via: Smiling Child of The Gambia op IBAN: NL58RABO 0319 0524 78 BIC/SWIFT: RABONL2U

Zorg voor elkaar, want samen zorgen we voor een betere toekomst.

Reageren is niet mogelijk.