Happy Kuntah Kinteh Day

Happy Kuntah Kinteh Day

5 juli; Happy Kuntah Kinteh Day

Ter nagedachtenis aan de slavernij werd de vrijheid gevierd in The Gambia op maandag 5 juli 2021. Er werd een mooie optocht gehouden door één van de drukste straten van The Gambia. Enkele kinderen van onze school waren uitverkoren om mee te lopen in deze optocht. Na de optocht werd een statement gemaakt, en werd er gedanst en gezongen in de hete stralende zon.

Kuntah Kinteh

Mark loopt mee in de optocht

Kuntah Kinteh is een romanfiguur uit het boek Roots: The Saga of an American family van de Amerikaanse schrijver en journalist Alex Haley, die uitkwam in 1976. In Nederland werd het boek uitgegeven onder Roots: wij zwarten. Hoewel het verhaal fictief is, wekt het de werkelijke gebeurtenis. Dit komt doordat er familieverhalen van stammen zijn verweven in het boek en geeft het een realistische weergave van de slavernij.

In The Gambia zijn er meerdere plekken vernoemd naar Kuntah Kinteh, waaronder het Kuntah Kinteh eiland, dat is opgenomen op de werelderfgoedlijst UNESCO. Het eiland ligt ten midden van de rivier The Gambia en symboliseert het begin van de slavernij, van waaruit de eerste Afrikanen op doorvoer gingen naar Amerika.

De dag

De dag begon met een prachtige optocht door één van de drukste straten van The Gambia. Het verkeer werd stil gelegd en de optocht liep door de lange straat. Dit resulteerde in mensen die vanuit alle richtingen aansloten bij de optocht om uiteindelijk in grote getalen bij de rotonde aan Kairaba Avenue uit te komen. Hier werd gesproken over het belang van het vieren van de vrijheid, het herinneren van de slavernij en dat dit vooral nooit meer mag gebeuren!

Er werd gedanst, gezongen en gesproken. Mark en Jacco waren als enige blanke mensen aanwezig en trokken de aandacht van de nationale TV, radio en diverse Youtube kanalen. Een belangrijke dag en unieke belevenis om bij aanwezig te zijn.

Gambiaanse cultuur

Iedere keer weer als Mark en Jacco in The Gambia zijn, duiken zij in de cultuur van het land. Ze kopen eten in de lokale winkels, nemen Gambiaanse namen aan, Lamin en Yankuba, en vermaken zich in het bijzijn van de families en kinderen van de school. Zij eten mee met de Gambianen op hun traditionele wijze en leren diverse woorden van de verschillende stamtalen. Het helpt hen de cultuur, de leraren en de kinderen beter te begrijpen. Daarbij zorgt het ervoor dat het netwerk van Mark en Jacco snel groeit in The Gambia waardoor zij met de stichting veel voor elkaar kunnen krijgen bij de lokale autoriteiten.

Reageren is niet mogelijk.