My Gambia: We mogen weer knuffelen!

My Gambia: We mogen weer knuffelen!

Voor het digitale magazine My Gambia (en binnenkort ook gedrukt) heeft Jacco voortaan een maandelijkse bijdrage. De eerste bijdrage van Jacco zijn blog is deze maand gepubliceerd. Je leest het magazine via de website van My Gambia, via deze link. Het magazine heeft 34+ volgers via sociale media en nieuwsbrieven dat maandelijks resulteert in 200.000 unieke lezers!

Jacco levert voortaan een maandelijkse blog aan ten behoeve van de stichting en het land The Gambia in de rubriek “My Charity”. Graag delen we op onze eigen website de oorspronkelijke Nederlandse tekst van deze blog met bijbehorende foto’s.

We mogen weer knuffelen!

Eindelijk, we hebben er 20 maanden op moeten wachten. We zouden afreizen in Maart 2019, maar voordat we vertrokken gingen zowel Nederland als The Gambia op slot. Een venijnig en onzichtbaar klein beestje was de boosdoener. In 4 jaar tijd is dit nu onze 10de keer in The Gambia, ons tweede thuis! We zijn gek op het land met haar prachtige natuur, we houden van de mensen met de bijzondere culturen en we zijn verliefd op de ruim 350 kinderen van onze stichting; Smiling Child of The Gambia.

101 muggenbulten!

Nu het regenseizoen van start is gegaan is de luchtvochtigheid enorm hoog, vandaag in het bijzonder! Terwijl ik dit schrijf naderen dreigende onweersbuien, die van korte duur zijn met gigantische plensbuien. Gelukkig zit ik droog en schrikt een regenbui mij niet af. Ik ben Jacco Verschoor en ik kom uit Nederland. Ik ben dus wel wat gewend, voor wat betreft het weer. Immers in Nederland weet je nooit wat je kunt verwachten. Wij komen zo’n 3 keer per jaar naar The Gambia voor onze stichting en natuurlijk ook om te genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Alhoewel, al die muggen, dat is wel een dingetje. Terwijl ik dit schrijf tel ik 101 muggenbulten; de muggen lusten me rauw!

At the airport side!

Sinds april 2017 is onze stichting officieel geregistreerd. Wij steunen inmiddels ruim 350 (kans)arme kinderen in het primaire onderwijs te Lamin-Kerewan, The Gambia. Je weet wel, “At the airport side” zoals de Gambianen dat altijd zeggen. Wij sponsoren de kinderen bij hun schoolgeld, we zorgen dat de leraren een salaris krijgen en we zorgen voor goede schoolvoorzieningen. Na het verbouwen van een kleuterschool en het bouwen van een nieuw toilet, bouwen we nu een basisschool, waarvan de eerste helft in september 2020 werd opgeleverd.

Dat venijnige kleine beestje heeft de wereld de afgelopen tijd flink in de ban gehouden! Geen vliegverkeer, geen toerisme en het enige ‘geZoom’ dat je nog hoorde was digitaal. Gelukkig opent de wereld zich langzaam. Dat is hard nodig. Vooral nu we hier in Gambia zijn en toch merken dat we snakken naar het oude leven, waar we elkaar weer volop kunnen ontmoeten, naar feesten kunnen gaan, weer bij vrienden over de vloer komen, zonder dat iemand daar wat van vindt.

20 maanden konden we niet naar Gambia reizen, we hielden vooral contact met de leraren via WhatsApp. Dat is natuurlijk hartstikke handig, toch hebben we veel uitdagingen overwonnen. Zo konden bijvoorbeeld de leraren geen credits kopen gedurende de quarantaine. Merkten we dat veel families geen inkomsten meer hadden, met spoed zetten we een rijstactie op dat resulteerde in groten zakken rijst voor alle families. En in april van dit jaar konden we geen feest houden ter viering van ons 4-jarig jubileum, zo besloten we een uniek magazine uit te geven.

WhatsApp was toch niet zo handig.

WhatsApp was toch niet helemaal zo handig, want nu we hier zijn ontdekten wij een flinke achterstand. We merkten dat Gambianen trots zijn en hierdoor niet om hulp vragen of een probleem aangeven. Zo kwamen we er op de eerste dag al achter dat het dak van de kleuterschool dringend aan vernieuwing toe is. Ook kwamen grote onderwerpen stil te leggen, zoals een nieuwe bankrekening voor de school omdat dit nodig is voor de accreditatie van de school. Dat de leraren hun bijscholing nodig hebben om beter onderwijs te geven, alleen begrepen wij dat niet via de WhatsApp. En zo nu en dan ontstonden er miscommunicaties, onbegrip of onduidelijkheid. WhatsApp is dus niet écht heel handig voor grotere problemen.

Drie weken in The Gambia en testen!

We zijn momenteel drie weken in The Gambia. Dat is ook ontzettend nodig voor onze stichting. Daarnaast zou korter ook niet aan te bevelen zijn, want de reis hier naar toe was ingewikkeld. In Nederland treffen wij sowieso voorbereidingen, voor het krijgen van Malariatabletten en eventuele vaccinaties. Nu met Covid19 kwamen daar ook nog eens PCR-testen en verschillende documenten die ingevuld moesten worden bij. Eenmaal op reis dachten we dat alles in orde was, maar Gambia zou Gambia niet zijn dat als je hier aankomt en je nog eens een sneltest moet ondergaan.  Nu was die test wel heel snel, maar de rij voordat je de test kreeg leek een eeuwigheid te duren!

De komende tijd gaan we volop genieten van dit prachtige land, de mooie mensen en natuurlijk onze kinderen. Eindelijk schrijven we weer herinneringen en bouwen we aan beter onderwijs, zodat de kinderen een kans krijgen op een betere toekomst. We zijn gevaccineerd dat is enorm fijn, wij mogen weer handen schudden, lachen met elkaar, geen afstand en weer hard en lang knuffelen met de kinderen.

Welcoming ceremony '21_Smiling Child of The Gambia

Reageren is niet mogelijk.