Onafhankelijkheidsdag

Onafhankelijkheidsdag

Vrijdag 29 maart zijn Jacco en Mark aangekomen in Gambia. Meteen op zaterdag 30 maart zijn we naar de Onafhankelijkheidsdag geweest. Dat was best even intensief na een hele dag reizen en de volgende dag meteen een feestdag. Het was het echter alles waard!

De Onafhankelijkheidsviering is ieder jaar een terugkomend evenement waar ook onze school aan deelneemt. Zo’n 130 scholen doen er aan mee. Het is de sportdag voor kinderen van de kleuterschool. Het is te vergelijken met onze Koningsdag. Er wordt voor de leerlingen een hele sportdag georganiseerd en alleen de beste mogen meedoen. Vooraf is er op school een grondige sportselectie geweest en de beste mogen winnen!

Tijdens deze dag volgt eerst het voorstellen van de ‘regering’. De regering wordt voorgesteld door kinderen uit het organiserende dorp. Dit keer was dat Marakisa en met een heuse optocht, een hard applaus en veel zwaaien en joelen kwamen de regeringsleden ten toneel. Ze zitten dan ook vorstelijk op grote banken en genieten van de dag.

Nadat de ‘regering’ aanwezig is mogen alle scholen in een optocht voorbij komen. Door de spreker worden ze luid omgeroepen en wordt iedere school voorgesteld. Vorige jaar had onze school nog een flauw bord en dit jaar een heel groot spandoek met Smiling Child Nursery School!

Uiteindelijk werd onze school derde van alle 130 scholen die vertegenwoordigd waren. Dat hebben ze enorm goed gedaan en we zijn dan ook trots op onze leerlingen.

Anders dan in Nederland waar vaak deze sportactiviteiten binnen 3 uur over zijn, duurt het hier de hele dag. Er wordt gegeten en gedronken. De vrouwen koken en de mannen slaan met luid geweld op de Djembés. Het is een heus feest en wij mochten ons vermaken al dansend en swingend met de kinderen!

Dat is wat je noemt een warm welkom terug in Gambia!

Reageren is niet mogelijk.