Sainey Colley

Sainey Colley

Onze gedreven en gepassioneerde leraar Sainey Colley. Hij geeft les aan de oudste klas van de basisschool, groep 5. Sainey is zolang de stichting betrokken is bij de school al één van onze leraren. Het is altijd een voorrecht om met hem te mogen spreken over zijn werk op school en alle activiteiten die hij daarbuiten organiseert. Sainey is tevens ook de leraar voor de creatieve vakken, zoals de kunstklas op zaterdag.

Wil jij jezelf voorstellen?

Ik ben dus Sainey Colley en ik woon in Lamin. Ik ben 26 jaar en woon met mijn moeder, oma en broers en zussen in een compound. Ik geef nu ruim 6 jaar les op Smiling Child Nursery & Lower Basic School. Dankzij de stichting kreeg ik de mogelijkheid mij verder te ontwikkelen. Ik volg nu een universitaire opleiding Architectuur. Deze studie ben ik gaan volgen in goed overleg met mijn leerlingen, de kennis die ik opdoe zal ik aan hen overbrengen. Ik volg deze studie vooral voor mijn leerlingen, natuurlijk ook omdat ik mijzelf verder wil ontwikkelen. Echter vooral om de kinderen, want ik wil niet zomaar een leraar zijn. Ik wil bijdragen aan de toekomst van de kinderen, hen verder helpen en laten groeien. Het is mijn passie, waarmee ik graag verandering in de wereld wil brengen!

Waarom ben je leraar geworden?

Ik ben les gaan geven, omdat ik ervan overtuigd ben dat ik een impact kan maken voor veel leerlingen. In mijn ogen begint de ontwikkeling van kinderen al op een hele jonge leeftijd. Ik wil met mijn inzet een impact maken op het land en de wereld. Wij noemen dit ook wel ECD “Early Child Development”.

Mijn broer is mijn grootste motivator en inspiratie geweest. Dankzij hem ben ik in het onderwijs terechtgekomen. Zonder salaris of leer middelen zou ik nog altijd les geven, het is mijn roeping! Alles wat ik meemaak zowel privé als op school probeer ik om te zetten in een les voor de kinderen. Ik wil hen bewust maken van hun omgeving en wat je daarmee kunt doen.

Zo was ik met Mark & Jacco en enkele leerlingen op het strand. De leerlingen vonden een krab op het strand. Deze krab heb ik bestudeerd en in de klas heb ik samen met de leerlingen vanuit die krab een hotel ontworpen. Dit was tevens onderdeel van mijn huiswerk voor mijn opleiding. Op deze manier maak ik hen bewust van hun omgeving en leer ik hun creatief nadenken.

Wat voor verbeteringen heb je de afgelopen jaren gezien?

Waar ik ontzettend blij mee ben, is dat Smiling Child Nursery & Lower Basic School dankzij de stichting de kansen vergroot voor veel kinderen. Onze school biedt ook de mogelijkheid voor kinderen uit een arme gezinnen. Dit is niet gebruikelijk in The Gambia, veel scholen hanteren hoge prijzen en geven dan nog niet eens goed onderwijs. Die duren scholen zijn alleen weggelegd voor de enkele rijkere gezinnen. Dankzij de stichting kunnen wij een open benadering houden en zo ook kinderen uit arme gezinnen naar school laten gaan! Ieder kind zou moeten kunnen leren, het zou niet uit moeten maken wat je afkomst is. Gelukkig kan dat bij ons.

Gedurende de afgelopen 5 jaar heb ik veel veranderingen gezien. Het grootste verschil ervaar ik vooral onderling, want dankzij de stichting is er een eenheid gekomen tussen de leraren, kinderen en ouders. We zijn heel close met elkaar en zo vormen we eigenlijk een community op zich, maar dan rondom de school! De ouders helpen soms ook mee aan de ontwikkelingen van de school, zodat de stichting er niet alleen voor staat. Samen zijn we één grote familie!

Toen ik 6 jaar geleden op school begon, was alles anders. De kleuterschool is volledig verbouwd, met ramen voor meer licht, met plavuizen zodat het zand niet opstuift. Het schoolplein wordt verder ontwikkeld en natuurlijk gaan we alweer de laatste fase in voor het bouwen van de basisschool! Vroeger durfden we eigenlijk de ouders niet eens uit te nodigen op school, we schaamden ons. Zij moesten toen meestal op de grond zitten. Nu is dat wel anders en nodigen we de ouders regelmatig uit op school!

Wat hoop je te bereiken als leraar?

Zoals ik al zei, ik wil door het lesgeven een impact maken op het leven en de wereld. Het is dan ook mijn ambitie om de kinderen verder te helpen door een goede basis. Ik wil hen vloeiend Engels laten spreken en vooral kritische en creatieve denkers van hen maken. Ik ben ervan overtuigd dat deze vaardigheden hen helpen om een goede en mooie toekomst te kunnen krijgen.

Wat wens je voor de toekomst van de school?

Ik zou wens dat Smiling Child Nursery & Lower Basic School nog verder zal groeien. Dat de leerlingen een technische achtergrond kunnen krijgen. Dit zal hen nog verder helpen in de toekomst, want in deze globaliserende wereld zullen er veel kansen liggen voor diegene die technische vaardigheden beheerst. Het onderscheidt ons ook van andere scholen, want uiteindelijk willen wij een voorbeeld worden voor heel The Gambia. Zo kunnen we vanuit onze school andere scholen stimuleren en adviseren voor beter onderwijs!

Als ik kijk naar school dan zou ik nog veel dingen wensen te verbetering aan de school. En dankzij de stichting en hun sponsoren is dit misschien wel mogelijk. Zo wens ik een schoolplein met speeltoestellen, nog meer schoolmaterialen, het verbeteren van de klaslokalen en natuurlijk veel technische spullen om de technische vaardigheden van de kinderen verder te ontwikkelen.

Wat zou je de stichting mee willen geven?

De stichting is al meer dan 5 jaar betrokken bij Smiling Child Nursery & Lower Basic School, namens alle leraren en ouders deel ik graag onze dankbaarheid. 5 jaar geleden hadden we niet durven dromen wat een impact de stichting heeft voor ons als leraren, de kinderen en de ouders. De stichting is een soort olievlek die zich door de hele community verspreidt. De stichting zorgt voor: direct en indirect werk, voor een netwerk aan interessante contacten en een plek om te ontwikkelen. Ze helpen complete gezinnen om hun kinderen een betere toekomst te kunnen geven!

Op de langere termijn doet de stichting nog iets veel mooiers. De stichting en hun sponsoren hebben zo’n positieve invloed op de samenleving dat criminaliteit teruggebracht wordt, omdat zij juist kansen creëren voor de kinderen. We zijn ervan overtuigd dat we in samenwerking met de stichting echt een betere toekomst kunnen realiseren, en wie weet zal de invloed van de stichting zelfs het hele land gaan veranderen in de toekomst.

Sainey organiseert ook veel activiteiten buiten school, zoals Kuntah Kinteh Memorial Day.
Reacties zijn gesloten.