Yusupha Tamba

Yusupha Tamba

Yusupha met zijn zoon Marco.

Ons schoolhoofd Yusupha Tamba mag natuurlijk niet vergeten worden bij alle interviews van ons “Team Leraren“. Hij is voor de stichting de belangrijke persoon die alles coördineert ten aanzien van de school, donaties en het volledige beheer van alle activiteiten die we ontplooien. Yusupha deelt frequent vele foto’s en updates met Mark & Jacco als zij niet in The Gambia zijn.

Wil jij jezelf voorstellen?

Ik ben Yusupha Tamba (38) en woon samen met mijn vrouw (Ndey) en mijn gezin in Lamin. Ik ben de directeur van Smiling Child Nursery School. Vanuit de kleuterschool help ik de kinderen naar een soepele overgang naar de Smiling Child Lower Basic School. Voor de stichting ben ik het aanspreekpunt en regel ik alle zaken die te maken hebben met de stichting en de ontwikkeling aan beide scholen. Daarnaast ben ik ook de aangewezen persoon voor de community rondom school, en begeleid ik vele ouders en hun kinderen.

Wat wil je bereiken met de scholen?

Ik heb ongelofelijk veel doelen die ik graag zou willen bereiken met de stichting en Smiling Child Nursery & Lower Basic School. Een van deze doelen is het realiseren van een uitstekend leercentrum met een geweldige reputatie. Ook wil ik de leraren een kans geven om zich beter te ontwikkelen, om op deze manier het onderwijs niveau te verbeteren. Het is mijn doel om de leraren verder te laten groeien en de talenten uit te vergroten, om er op deze manier voor te zorgen dat zij allen een diploma behalen.

Welke veranderingen heb je ervaren in de afgelopen jaren?

De stichting is nu alweer 5 jaar bij ons betrokken. Nog altijd is de dankbaarheid enorm groot en realiseren we ons dat het niet vanzelfsprekend is. Ik wil de stichting en de sponsoren oprecht bedanken voor hun positieve invloed met de veranderingen aan de school en de community. Smiling Child Nursery School bevond zich in een hele slechte conditie voordat de stichting met ons in aanraking kwam. De school heette toen ook Rosy Apple Noël Baker Nursery School. We hadden toen weinig middelen, leraren hadden geen salaris er was weinig ruimte en de school was bijna vervallen.

In een ongelofelijk korte tijd kreeg de stichting zo veel voor elkaar. Het compleet verbouwen van de kleuterschool, het bouwen van de basisschool (die overigens zijn laatste fase in gaat en bijna af is!), het realiseren van een nieuw toiletgebouw, maar ook het sponsoren van individuele kinderen en het stimuleren van beter onderwijs door bijscholing voor de leraren. De stichting heeft ons in zo’n korte tijd laten groeien dat is niet te vergelijken met andere projecten in The Gambia. Wij zijn zo trots en dankbaar hiervoor!

Wat wens je voor de toekomst van de scholen?

Als directeur van Smiling Child Nursery School is het mijn prioriteit om 100% sponsoring te krijgen voor de kinderen. Zodat ieder kind van welke afkomst dan ook, naar school kan gaan! Mijn tweede prioriteit is het verbeteren van het onderwijsniveau door cursussen en opleidingen voor de leraren. Door de laatste jaren zijn er al flinke verbeteringen gemaakt, maar dit moet verder. Op dit moment organiseren we veel “Insider Trainingen” dit zijn specifieke studiedagen waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld onderling of door leraren van andere scholen. Als derde prioriteit hebben we meer materiële steun nodig, in praktische zin zoals meubels, krijtborden, speeltoestellen. En ook in de zin van werk materialen; lesboeken, lesmaterialen en ook computers en leesboeken voor de bibliotheek.

Smiling Child of The Gambia ging de afgelopen 5 jaar voortvarend dankzij de sponsoren. Dat realiseren we ons maar al te goed. Onze dankbaarheid is dus naar iedereen die de stichting een heel warm hart toedraagt. Ik ben ervan overtuigd dat het dankzij de steun van de stichting en de sponsoren lukt om binnen 5 jaar het hoogst haalbare primaire onderwijsniveau toegankelijk te maken voor alle kinderen aan onze school.

Wat zou je willen veranderen?

Het onderwijssysteem in The Gambia is in zijn geheel achterhaald, dat is mijn visie. Ik ben een voorvechter van vooruitstreven, verder kijken dan horizon en het initiatief in eigen hand nemen. Zo strijd ik voor een beter onderwijsniveau in heel The Gambia.

Dit heeft als gevolg dat het onderwijsniveau bij ons op beide scholen zou moeten verbeteren. Dankzij de stichting is Sainey begonnen aan een universitaire opleiding in Architectuur. De kennis en vaardigheden die hij daar opdoet zal worden overgebracht aan de kinderen bij ons op school. We willen hen voorbereiden naar de toekomst, want met alle ontwikkelingen die er gaande zijn verwachten we dat er in de toekomst veel mogelijkheden zijn binnen de technische industrieën. Daarbij zouden we ook graag computers, Ipads en andere digitale apparaten beschikbaar willen stellen zodat we de kinderen kunnen leren hiermee om te gaan.

Voor de rest is deze school enorm gegroeid en liggen we nu al voor op andere scholen, dat dankzij de sponsoren en de stichting! Nu bieden we een fijne en muzikale onderwijs omgeving waar de kinderen graag leren en de problemen van thuis even kunnen vergeten! Samen met onze leerkrachten proberen we een veilige omgeving te bieden, zodat de kinderen zich hier thuis voelen. Dat onderscheidt ons ten opzichte van veel andere scholen in The Gambia.

Op schoolreis naar het strand met Smiling Child Lower Basic School.
Reacties zijn gesloten.