Schooljaar 2020/2021

Schooljaar 2020/2021

De laatste test van dit jaar.

Het was een turbulent jaar. Het coronavirus zorgde ervoor dat The Gambia volledig in lockdown moest. Het jaar werd verstoord door de maatregelen rondom het virus. Families van kinderen raakten hun werk kwijt en daardoor ook hun inkomen. Er verstreken soms weken en soms maanden zonder onderwijs, doordat de maatregelen dit niet toelieten. Hierdoor liep het schooljaar langer door. Vrijdag 30 juli was de laatste schooldag.

Het was vooral een lang jaar voor de kinderen. Wel school, geen school, een beetje school… onzekerheden over school en onzekerheden thuis. Families die hun werk verloren en geen inkomsten hadden. Wij zijn ontzettend trots hoe onze leraren zich door dit jaar hebben heen geslagen. Zij hebben de kinderen op school begeleid om zo goed mogelijk het schooljaar af te ronden.

3 weken geleden waren wij op school!

Alle vorige nieuwsberichten onder het kopje ‘nieuws’ geven een weergave van onze reis naar The Gambia. Mocht je deze nog niet gelezen hebben dan lees je ze hier.

We hadden onze reis eerder gepland namelijk maart 2019. Het virus zorgde ervoor dat wij eerder niet konden afreizen. Eindelijk konden we dan voor de 10e keer naar The Gambia afreizen. Deze reis werd de langste ooit, namelijk bijna 3 weken!

Inmiddels is het alweer 3 weken geleden, de tijd vliegt en het gemis wordt iedere dag weer groter. We hebben tijdens onze reis veel voor de kinderen en leraren kunnen betekenen. Lees de vorige nieuwsberichten eens terug, het was namelijk een bijzondere reis!

Op naar het volgende schooljaar!

De laatste test voor alle kinderen.

Een nieuw schooljaar staat voor de deur! Dat zorgt ervoor dat we weer nieuwe kleuters verwelkomen op school. Ook in september verwachten we weer zo’n 50 kinderen. “Waarom zoveel?” Zou je denken. Dat dachten wij zelf ook, we vroegen het aan Yus (Schoolhoofd).

In The Gambia is het zo geregeld dat je kinderen zoveel mogelijk op school moet toelaten. Er is niet echt een maximum aan het aantal kinderen die op school toegelaten wordt. Het moet mogelijk zijn dat er voor iedereen onderwijs is.

Doordat onze school in het afgelegen dorp: Lamin-Kerewan is gevestigd zijn daar maar weinig andere scholen. Hierdoor willen onze leraren zoveel mogelijk kinderen onderwijs bieden. Het is niet zoals wij in Nederland gewend zijn. Door de schaarste aan scholen in het dorp, zijn de kinderen in de omgeving van onze school, eigenlijk meteen aangewezen om naar de Smiling Child Schools te gaan.

Daarbij heeft onze school ook een ‘opnameplicht’, bijvoorbeeld als gezinnen verhuizen naar Lamin-Kerewan, dan is de school ‘verplicht’ de nieuwe kinderen onderwijs te geven. Hierdoor zullen er ook nieuwe kinderen in de andere klassen bijkomen. In Nederland kiezen we voor kleinere klassen, zodat er beter onderwijs gegeven kan worden. In The Gambia is het primaire onderwijs een soort plicht en dien je als school open te staan voor nieuwe kinderen, tenzij ouders dit zelf anders besluiten.

Reageren is niet mogelijk.