Onverwacht in Gambia

Onverwacht in Gambia

Het is nog maar zo’n 8 weken geleden en we zijn alweer in Gambia. The Gambia wel te verstaan, het land is namelijk vernoemd naar de rivier De Gambia. Even een onverwacht weekje in Gambia.

Wederom een week vol mooie dingen die we hebben kunnen doen. En ondanks dat het WiFi het slecht toelaat willen wij jullie toch graag op de hoogte brengen. Momenteel zitten we onder een Palmboom aan het zwembad. Het nadeel is echter wel dat de Palmboom volledig gekapt is en hierdoor de zon dus niet echt tegenhoudt.

De enigen die van onze komst afwisten waren Yusupha, Sainey en Yus de taxichauffeur. Zij haalden ons op van het vliegveld en brachten ons naar het hotel waar wij deze week verbleven. Op zondag avond hebben we alle leraren verrast met een etentje. Wat waren ze verrast! Natuurlijk bestelden onze Gambiaanse leraren “Chicken and Chips”, een gerecht welke ze eigenlijk altijd nemen, omdat er lekker veel mayonaise en ketchup bij zit.

Op maandag zijn we met Henk en Kitty naar school gegaan, waar de kinderen nog helemaal van niets wisten. Toen we uit de auto stapten waren alle kinderen volledig overrompeld. Dat veranderde al snel in een heel warm welkom van handjes schudden, knuffelen en keihard “welcome uncle Jacco and uncle Mark” roepen.

Sainey en Yusupha maakten een rondleiding over het schoolterrein met Henk en Kitty. Zo lieten ze vol trots de kleuterschool zien, het toiletgebouw en natuurlijk de in bouw zijnde basisschool. Inmiddels staan de muren overeind en kun je goed het eerste deel van de basisschool zien. We hadden verwacht énkel en alleen het eerste lokaal te zien, maar ook het tweede klaslokaal, de bibliotheek en het eerste kantoor zijn in aanbouw! In goed overleg hebben Yusupha en de bouwvakkers besloten door te bouwen, omdat de school gebouwd wordt in een “L”-vorm. Het kortste stuk wordt momenteel dus gebouwd om het dak goed te kunnen plaatsen, zodat tijdens het regenseizoen geen complicaties op kunnen lopen.

Ondanks dat dit zo gebouwd wordt hebben we nog lang de financiële middelen hier nog niet voor. Het is een besluit van de bouwvakkers om vooruit te investeren, zodat er geen problemen gaan ontstaan tijdens het heftige regenseizoen. Dat is een heel mooi gebaar, maar geeft ons ook de nodige druk om ervoor te zorgen zo snel mogelijk de financiën hiervoor te hebben zodat we de arme bouwvakkers terug kunnen betalen. Help je mee?

Vervolgens werd er gedanst, gespeeld en deden wij mee met de lessen op school. Zo mooi om te zien dat de kinderen het heel goed doen. Ze leren snel en er is duidelijk veel vooruitgang.

De dag werd afgesloten met een heerlijke maaltijd dat werd gekookt door de moeders. Het lokale gerecht “Benechin Fish” werd voorgezet in grote schalen waar we met elkaar uit aten, natuurlijk gezamenlijk met de leraren. Benechin Fish bestaat uit donkere rijst met groenten en een visje, met kop en staart.

Op woensdag hadden we ook een lange dag, maar deze stond in het teken van voetballen en dansen. Speciaal voor Henk werd er dan ook een voetbal competitie georganiseerd. Waarbij Henk met zijn team de strijd aanging tegen het team van Sainey. Natuurlijk won het team van Sainey tot grote teleurstelling van Henk en zijn team.

Henk had in Nederland speciale hesjes laten bedrukken in blauw, groen en oranje. De kinderen vonden ze super gaaf en gelukkig zijn de maten ook goed. Kitty nam make-up mee voor de kinderen en heel veel speelgoed, zoals springtouwen, tennis en andere spelletje. Daarnaast kochten Mark en Jacco samen met Henk en Kitty drinken voor de kinderen op de markt om uit te delen op school.

Natuurlijk werden deze week ook alle kinderen bekend voor de individuele sponsoring. Ze zijn zorgvuldig door de leraren geselecteerd. Mark en Jacco hebben een aantal van deze kinderen deze week ontmoet. Zodra we terug zijn in Nederland besteden we hier meer aandacht aan.

Al met al was het een bijzonder week met wederom mooie belevenissen. Het is oprecht bijzonder dat Henk en Kitty hier zijn en dat wij bekenden de projecten van onze stichting hebben kunnen laten zien. Wil jij ook eens met ons mee of wil je zelf naar de school toe? Laat het ons gerust weten.

Reageren is niet mogelijk.